-
Ritme Je lichaamsritme is essentieel voor een goede nachtrust. Als je geen consistent ritme hebt, weet je lichaam niet wanneer het tijd is om actief te zijn en wanneer het tijd is om te rusten. De sleutel tot een gezond ritme is het vasthouden van een regelmatig opstaatijdstip. Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, zelfs in het weekend, zodat je lichaam gewend raakt aan een vast slaap-waakritme.
-
Licht Licht is een krachtige signaalgever voor je hersenen. Het vertelt je lichaam of het tijd is om wakker te worden of te gaan slapen. Begin je dag door direct zonlicht te krijgen – dit helpt je biologische klok en zet de slaap-waakcyclus in gang. Eindig je dag daarentegen door je lampen minder fel te zetten en je telefoon weg te leggen. Hierdoor geef je je lichaam het signaal dat de dag ten einde komt en het tijd is om tot rust te komen.
-
Temperatuur Je lichaam moet afkoelen om in slaap te vallen. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel genoeg is, idealiter tussen de 16 en 18 graden Celsius. Zet je verwarming tijdig uit en overweeg een raam open te zetten. Daarnaast kan een warme douche in de avond helpen om je lichaamstemperatuur te verhogen, zodat je daarna sneller afkoelt en gemakkelijker in slaap valt.
- Ontspanning
Gun jezelf een moment van rust voordat je naar bed gaat. Wacht niet tot je in bed ligt, want dan verlies je kostbare tijd. Mijn gouden tips: houd een kort dagboekje bij om je gedachten van de dag op een rijtje te zetten, zodat je hoofd tot rust komt of maak 's avonds nog een lekkere wandeling. -
Beweging
Voldoende beweging overdag maakt het makkelijker om 's nachts in slaap te vallen. Zorg ervoor dat je intensieve trainingen maximaal twee uur voor het slapengaan afrondt, zodat je lichaam de tijd heeft om tot rust te komen voor je naar bed gaat.