Ook ouderen kunnen goed (leren) slapen

Gepubliceerd op 8 april 2024 om 15:49

Slaap je slechter nu je ouder wordt, of merk dat dat je vader, moeder, oma of opa steeds klaagt over de nacht? In dit artikel leg ik je uit hoe dat komt en wat we hieraan kunnen doen. Hierbij focus ik mij vooral op de manier waarop we onze hersenen kunnen stimuleren om meer slaap nodig te hebben.

Slaapproblemen bij ouderen

Bijna 80% van alle ouderen ervaart problemen met slapen. Van deze grote groep ouderen geeft 40-50% aan hier ook last door te ervaren in het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. Zo ben je door minder slaap gevoeliger voor pijnklachten en blessures, voel je je minder energiek en is je concentratie en geheugen minder.

Het klopt helaas dat we naarmate we ouder worden, minder goed slaap kunnen opwekken. Ons lichaam heeft meer moeite met het opwekken van een goede nachtrust, ondanks dat we daar zeker wel behoefte aan hebben. Er zijn gelukkig wel vele manieren waarop we onze slaap een boost kunnen geven, juist op latere leeftijd. Wil je weten welke? Lees dan vooral verder.

 

Een goede nachtrust krijg je niet, die moet je verdienen!

 

Een goede nachtrust begint overdag

Wat we overdag doen, bepaalt hoeveel nachtrust we later die dag nodig hebben. Een optimale nachtrust bereik je wanneer er een mooie balans is tussen het stimuleren van het brein (overdag) & het afbouwen van prikkels ('s avonds). 

Meer weten over een goede balans voor je nachtrust? Lees dan het onderstaande artikel

 

Fysiek

Door ons lichaam te gebruiken waar het voor gemaakt is (bewegen), maakt ons lichaam signalen naar de hersendelen die slaap opwekken om meer slaaphormonen aan te maken. Hierdoor voelt ons lichaam dat we moeten herstellen en zullen we in de avond makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen.

Probeer hiervoor in ieder geval elke dag 20 minuten matig intensief te bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of huishoudelijke taken. Als je dit kan aanvullen met 2x per week sporten, bijvoorbeeld in het zwembad of de sportschool, dan ben je helemaal goed bezig!

Mentaal

Onze hersenen moeten elke dag even aan het werk gezet worden. Zo helpt het om elke dag twee activiteiten in te plannen die je hersenen even goed laten kraken. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een goed boek, het maken van ingewikkelde puzzels of een aantal uur(vrijwilligers)werk.

Sociaal

Het hebben van sociale contacten geeft onze nachtrust een enorme boost! Vooral op oudere leeftijd wordt dit voor sommige mensen steeds lastiger. Ook korte gesprekjes, over bijvoorbeeld het weer, helpen al bij het makkelijker in slaap vallen, omdat je lichaam door deze korte contactmomenten hormonen aanmaak die ons helpen om te slapen. 

Regelmaat, regelmaat, regelmaat

Het grootste effect van de fysieke, mentale en sociale factoren op onze slaap vinden plaats als die in een zekere regelmaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen en op vaste tijden eten leveren al een positief op je nachtrust. Ook wekelijkse activiteiten, zoals op woensdagen naar het zwembad en op vaste dagen contact met andere opzoeken dragen enorm bij aan een rustige nacht.


Ben of ken jij iemand die meer hulp kan gebruiken bij het slapen? Neem dan gerust  contact op via +31611567348 en info@slaapcoachwestland.nl als je meer wilt weten over mijn aanpak.